Image by Karolina Grabowska from Pixabay

Cukrus ir riebalai apgauna smegenis

Ar žinote, koks maistas teikia daugiausiai energijos ir kartu malonumo? Toks, kuriame kartu rasite ir cukraus, ir riebalų. Ir tai žino ne tik mūsų smegenys, bet ir maisto prekių gamintojai. Tyrimai, atlikti su pelėmis parodė, kad galėdamos valgyti cukraus tiek kiek nori, jos sustoja pasisotinusios ir kurį laiką į tą pusę nebežiūri. Tas pats ir su grynais riebalais. Tačiau sumaišius cukrų su riebalais suvartojamas kiekis išaugo kelis kartus. Ir toks maistas valgomas ne “vienu prisėdimu”, bet nuolatos užkandžiaujant.

Nors daug tyrimų buvo atlikta apie smegenų pripratimą prie cukraus, tačiau cukraus ir riebalų kombinacija sukelia priklausomybę apie aštuonis kartus labiau, nei grynas cukrus. Ir čia svarbu ne tik sumaišyti cukraus ir riebalų mišinys, bet ir jų proporcija. Pasirodo į gaminį įdėjus panašų kiekį riebalų ir cukraus, tokia proporcija sugeba susukti smegenis taip, kad valgant nebejaučiamas sotumo jausmas. Net ir esant pilnam skrandžiui norisi dar ir dar. Moksininkai tai vadina hedonistiniu alkiu arba valgymu dėl manlonumo.

Kas tuo metu vyksta mūsų smegenyse?

Smegenų dalis hipotalamas, kuris atsakingas už alkio-sotumo jausmo fiksavimą, pradeda nebereaguoti esant dideliam cukraus kiekiui kraujyje. Bet tuo metu puikiai veikia kiti malonumo centrai, kurių per didelis suvartoto cukraus kieks ne tik kad neišjungia, bet toliau sėkmingai stimuliuoja. Riebalų ir cukraus kombinacija, galima sakyti, atjungia sotumo signalų priėmimą smegenyse, bet teikia tokį malonumą smegenims, kad tiesiog sunku sustoti.

Tiek riebalai, tiek cukrus yra vienos pigiausių žaliavų gamintojams, kurios neša kone didžiausią pelną, apgaudamos mūsų smegenis. Įdomumo dėlei prieš dėdami fasuotus produktus į krepšelį pažiūrėkite maistingumo lenteles nugarinėje pusėje. Lažinuosi, kad riebalų ir cukrų santykis juose yra labai panašus. Jei taip, palikite jį lentynoje.

Pasidalinkite su draugais:
0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konsultacija